Šta je zapravo prirodna kozmetika i koje su njene prednosti?

Posljednjih godina prirodna kozmetika postala je sve veliki trend što se lako može i vidjeti u lokalnim drogerijama gdje je prisustvo ovakvih proizvoda sve češće. Indijanska poslovica kaže “U biljkama se može naći sva moć ovog svijeta”, što nam ukratko objašnjava sva nevjerovatna svojstva prirodne kozmetike.

Ovaj tip proizvoda, baziran na prirodnim sastojcima, doživjeo je veliku popularnost jer pomaže koži da ojača svoje prirodne procese i dospije u stanje harmonije. Imajući u vidu da je koža itekako važan i odgovoran organ za čitav organizam, važno je potsticati njen prirodni način funkcionisanja kako bi mogla samostalno da se bori sa promjenama sa kojima se susreće.

Šta određuje prirodnu kozmetiku?

Prirodna kozmetika bazira se na sastojcima kao što su ekstrakti ljekovitih biljaka ili hladno presana ulja. Ovakvi proizvodi ne sadrže sintetičke konzervanse koji su uz sintetičke mirise i boje glavni izazivači alergija.

Važno je naglasiti da svaki sastojak, pa čak i onaj prirodni mora proći određenu dodatnu obradu da bi se mogao iskoristiti za izradu kozmetičkih proizvoda. Tako na prijmer Aloa veru moramo prvo iscijediti iz biljke, a zatim i profiltrirati, ulja se moraju cijediti iz biljke pa čak je i vodu potrebno pročistiti od minerala i mikroorganizama.

Osnovna razlika između prirodne i sintetičke kozmetike jeste sastav. Prirodne sastojke čovjekov organizam prihvata kao svoje i na njih ne reaguje burno. Međutim, vještački odnosno sintetički sastojci su oni koji u organizmu izazivaju razne reakcije zbog čega dolazi do alergije ili jače reakcije. Shodno tome, da bi kozmetika bila prirodna, ne samo da zahtjeva sirovine prirodnog porijekla već je još važnije odsustvo sintetičkih sastojaka kao što su parabeni parafini i silikon.

Pure Argan Oil ili čisto arganovo ulje je jedan od proizvoda koji ne sadrži vještačke sastojke te u njegov sastav kako mu ime kaže ulazi 100% čisto hladno presano Arganovo ulje.

Zašto odabrati prirodnu kozmetiku?

Prednost prirodne kozmetike nad komercijalnim proizvodima ogleda se u činjenici da je prirodna kozmetika usklađena sa biloškim ritmom našeg organizma, a samim tim i našom kožom koja je najveći ljudski organ. S obzirom na to da je koža jedan od najvažnijih mehanizama zaštite organizma, važno je podstaći njen prirodni način djelovanja, a ne dodatno je opteretiti hemijskim supstancama. Osim toga, komercijalna kozmetika sadrži konzervanse kako bi proizvodi dugo mogli stajati na policama trgovina, a oni često iritiraju kožu i izazivaju alergije.

Sve više ljudi u svijetu bira prirodnu kozmetiku zbog prirodnih svojstava koje ni jedna hemijska supstanca ne može ponuditi. Jedna od glavnih karakteristika prirodne kozmetike jeste da ne izaziva dugotrajna oštećenja kože već potpomaže njenu prirodnu funkciju.

Goji krema je potpuno prirodni preparat koji njeguje kožu i stimuliše aktivnu regeneraciju ćelija. 

prirodna kozmetika

Prednosti prirodne kozmetike

Prirodna kozmetika tretira kožu prema njenim specifičnim potrebama i ne ugrožava njen regenerativni mehanizm. Kozmetika je tu samo da koži pomogne u procesu ishrane i regeneracije, podstičući njene prirodne funkcije. Ukoliko je koža konstantno izložena  vještačkim sastojcima imaćete samo privid njege, jer će koža vremenom smanjiti svoju primarnu funkciju te postati osjetljiva i sklona iritacijama.

Neke od najvažnijih prednosti prirodne kozmetike su sljedeće:

1. Ne sadrži genetski modifikovanih organizama, parabena, silikona, parafina, sintetičkih parfema i boja, sirovina životinjskog porekla (izuzev onih koje životinje proizvode kao što su med, vosak i slično).

2. Prirodna kozmetika se proizvodi bez ispitivanja na životinjama.

3. Prirodna kozmetika stimuliše naša čula prirodnim mirisima.

4. Odabirom prirodne kozmetike podržavate društveno odgovorne kompanije.

Kako biste dugoročno osigurali svjež i očuvan izgled kože birajte kozmetiku sa prirodnim sastojcima čije se djelovanje smatra podjednako moćnim kao i hemijski sastojci koji ostavljaju dugotrajne posljedice na koži.