Pulse Oximeter – uređaj od velike pomoći u slučaju koronavirusa

Uz razne suplemente za jačanje imuniteta, u doba epidemije korona virusa sastavni dio kućnih apoteka postali su i oksimetri, tačnije Pulsni Oksimetri ili Pulse Oximeter.

Pulse Oximeter je mali uređaj koji služi za samostalno i kućno praćenje nivoa kiseonika u krvi. Koristi se tako što se  pričvrsti na prst te na bezbolan način mjeri nivo kiseonika u krvi. Nekoliko sekundi kasnije, na digitalnom displeju uređaja očitavaju se vrijednosti pulsa i postotak zasićenosti krvi kiseonikom.

Prije pojave koronavirusa oksimetar se uglavnom koristio za kućno praćenje nivoa kiseonika kod plućnih bolesti. Danas je Pulse  Oximeter korisan alat koji daje prvi alarm zaraženima koronavirusom da je bolest uznapredovala.

Pulse Oximeter i Koronavirus?

Korona virus kroz respiratorni sistem, ponekad dospjeva u pluća te utiče na protok kiseonika u krvi. Iz tog razloga Pulse Oximeter može poslužiti kao jedan od načina detekcije korona virusa.

Ljekari navode kako ovaj uređaj može biti od velike pomoći kod osoba koje imaju blage simptome jer mjerenjem nivoa kiseonika na vrijeme se uočava njegov nedostatak. U rizičnu grupu spadaju pušači i osobe koje imaju plućnu bolest.

Koliko košta Pulse Oximeter i gdje kupiti?

S obzirom na to da za njima zbog epidemije vlada prava pomama, teško ih je pronaći u slobodnoj prodaji. Pulse Oximetri su dostupni i za online narudžbe po nižim cijenama. Svoj Pulse Oximeter možete poručiti na kupovina web shopu sa brzom dostavom na kućnu adresu.